2017. július 06.
Szerző: Ügyvédi Iroda

munkaügyi ellenőrzés

A munkaügyi ellenőrzés minden munkáltató rémálma, hiszen súlyos esetben akár tízmillió forintos bírság is kiszabható. Az alábbiakban összefoglaljuk azokat a tudnivalókat, amelyek szem előtt tartásával elkerülhető a baj, vagy legalább minimalizálható a bírság összege.

A vizsgálható jogviszonyok

Fontos tudni, hogy a munkaügyi ellenőrzés nem csupán a munkaviszonyra, hanem minden foglalkoztatásra irányuló jogviszonyra kiterjed, így nem kerülhető el a baj egyszerűen az által, hogy például munkaszerződés helyett megbízási szerződést kötünk az alkalmazottakkal.

A munkaügyi ellenőrzés célpontjai

A munkaügyi ellenőrzés alanya a munkáltató, legyen akár cég, akár természetes személy, vagy egyéni vállalkozó. A munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium minden évben előre közzéteszi a következő évi kiemelt célpontokat. A 2017. évi célkitűzések többek között kiemelik a nagy létszámú munkavállalót foglalkoztató munkáltatókat, veszélyes anyagokkal vagy veszélyes munkafeltételek között dolgozó munkavállalók munkáltatóit, valamint a valamilyen okból védett munkavállalók (várandós, fiatal, szoptató anyák, stb.) foglalkoztatóit.

Az ellenőrzés szempontjai

A munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény pontosan felsorolja azokat a szempontokat, amelyek alapján a munkaügyi ellenőrzés zajlik. Az ellenőrzés során vizsgálják a munkaszerződés meglétét, írásbeliségét, a bejelentési kötelezettség teljesítését, a munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályok betartását, munkabér védelmére vonatkozó rendelkezések betartását. Vizsgálat tárgya továbbá a munkaviszony megszűnésével összefüggő igazolásokat, elszámolást, munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó jogszabályok betartását.

A lehetséges jogkövetkezmények

Ideális esetben a munkaügyi ellenőrzés megállapítja, hogy nem történt jogsértés. Amennyiben azonban feltárásra kerül valamilyen probléma, a munkaügyi hatóság megtilthatja a további foglalkoztatást, kötelezheti a foglalkoztatót a szabálytalanság meghatározott időn belül történő megszüntetésére, munkaügyi bírságot szabhat ki, vagy egyéb speciális eszközökhöz folyamodhat. A munkaügyi bírság összege alapesetben harmincezer forinttól tízmillió forintig, húsz főnél kevesebb foglalkoztatott esetén ötmillió forintig, természetes személy foglalkoztató által, nem egyéni vállalkozás keretében foglalkoztatott munkavállalót érintő jogsértés megállapítása esetén egymillió forintig terjedhet, amely összeghatár ismétlődő jogsértés esetén a duplájára emelkedhet.

Amennyiben vállalata munkaügyi ellenőrzés alá kerül, esetleg munkajogi átvilágítással meg szeretné előzni a problémát, vagy egyéb munkajogi kérdése van, személyre szabott tájékoztatásért keresse irodánkat bizalommal!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!