2021. március 24.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Ingatlan vásárlásán gondolkodik, és szeretné, ha minél több pénz maradna a zsebében? 2021. január 1-jétől kezdődően több új támogatást és kedvezményt is igénybe vehetnek azok, akik lakást vásárolnának.

Illetékmentesség

Ingatlanok vásárlása esetén főszabály szerint a vételár 4%-ának megfelelő összeget kell kifizetnünk illetékként. 2021. január 1-jétől azonban illetékmentes a családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) vásárolt lakás tulajdonjogának megszerzése. Ez a mentesség vonatkozik az új lakások, valamint a használt lakások vásárlásához igényelhető CSOK-ra is. Ha azonban a CSOK-hoz szükséges feltételek utólag nem teljesülnek (például nem születik gyerek a megadott határidőig), nem csak CSOK-ot kell visszafizetnünk, de a NAV is kiszabja az illetéket visszamenőlegesen.

Az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó illetékmentesség a 2020. december 31. után megkötött adásvételi szerződésekre vonatkozik. Ezzel a lehetőséggel tehát azok a családok tudnak élni, akik a szerződést 2021. január 1-jén vagy utána kötik meg, valamint a vásárláshoz a CSOK-ot is felveszik. A 2021. január 1-je előtt kötött adásvételi szerződésnél a vagyonszerzés ugyan nem illetékmentes, de a CSOK-ot a lakástulajdon forgalmi értékéből le kell vonni, így például ha egy család 20 millió forintos ingatlanra 10 milliós CSOK támogatást vett igénybe, csak a különbözet, tehát 10 millió forint után kell kifizetniük az illetéket.

Csökkentett áfa

Új építésű ingatlanok vásárlásakor az általános 27% áfa helyett csökkentett, 5% áfát kell fizetnünk az idei év kezdetétől. Ezt a kedvezményes áfamértéket akkor tudjuk igénybe venni, ha a leendő lakásunk 150 négyzetméternél, családi ház esetén 300 négyzetméternél nem nagyobb alapterületű. Ezzel a kedvezménnyel 2026. december 31-ig lehet élni azon házak esetében, amelyeknél 2022 végéig megtörténik az építési engedély kiadása vagy az építés egyszerű bejelentése.

Visszaigényelhető áfa

Áfát az idei évtől kétféle alapon is visszaigényelhetünk: egyrészt a CSOK-ot igénybe vevők az új építésű ingatlan 5%-os áfáját is visszaigényelhetik, másrészt pedig ha úgy döntünk, hogy inkább telket vásárolunk, és arra építjük meg álmaink otthonát, idéntől erre a lehetőségre is vehetük igénybe kedvezményt: új lakás építése esetén a 27% áfa, maximum 5 millió forint visszaigényelhető. Míg ez a kedvezmény 2020-ban csak egyes meghatározott településeken volt igénybe vehető, 2021-ben már az ország egész területén élhetünk vele.

Ezt az adó-visszatérítési támogatást az építési költségekre, valamint az építése telek vételárának áfa-tartalmára is kérhetjük. Ami az alapterületre vonatkozó feltételeket illetimaximum 150 négyzetméteres lakás, vagy 300 négyzetméteres családi ház esetén élhetünk ezzel a lehetőséggel. Visszaigénylésre 2022. június 30-ig van lehetőség egyszeri alkalommal.

Ha például új ingatlant vásárolnánk, melynek vételára 30 millió forint + áfa
Kedvezmények:

  • Illetékmentesség: 4% helyett 0%, vagyis 1,2 millió forintot takaríthatunk meg.
  • A 27% áfa 5%-ra csökken, ami 6,6 millió forint kedvezményt jelent (az áfa 8,1 millió forint helyett 1,5 millió forintra csökken)
  • Az áfa visszaigénylés összege: 1,5 millió forint.

30 millió forint + áfa vételárú új lakás esetén tehát mintegy 9,3 millió forint kedvezményt jelenthetnek az új lehetőségek az arra jogosultaknak.

Fontos, hogy az előbbieken túl is van lehetőség például az illeték összegének csökkentésére, részletfizetésre, vagy akár mentességre is, ezért fontos mindent átbeszélni az ügyvéddel. Amennyiben ingatlan adásvételi szerződést kíván kötni, keressen minket bizalommal, irodánk nagy tapasztalattal rendelkezik ingatlan adásvétellel kapcsolatos tájékoztatásban, ingatlan adásvételi szerződések elkészítésében!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!