2014. október 15.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Bizonyára sok Ügyfelünknek volt olyan külföldi ismerőse, akit rabul ejtett Budapest bámulatos szépsége. Ahogy Budapest egyre felkapottabb hellyé válik a turisták körében, úgy nő a külföldiek érdeklődése a hazai ingatlanok iránt. Azonban sokan nincsenek tisztában vele, hogy a speciális szabályozásra tekintettel külföldiként bizony nehezebb és hosszadalmasabb lehet a kiszemelt ingatlan megszerzése. A téma azért is aktuális mivel éppen a napokban változtak meg a külföldiek ingatlanszerzésére vonatkozó szabályok:

Habár az engedélyezési ingatlaneljárás tekintetében nagymértékben hasonló rendelkezéseket tartalmaz a 251/2014. (X. 2.) Korm. rendelet, mint a hatályát vesztett korábbi szabályozás, bizonyos tekintetben mégis kiegészíti a külföldiek ingatlanszerzésére vonatkozó szabályokat az új jogszabály. Az új rendelet a korábbi szabályozáshoz képest főként abban jelent előrelépést, hogy meghatározza azokat az eseteket, amikor a külföldiek ingatlanszerzése közérdeket sért (pl.: ha az ingatlant megszerezni kívánó kiutasítás, beutazási és tartózkodási tilalom, elfogatóparancs vagy szabadságvesztés büntetés hatálya alatt áll). Ez jelentős fejlődést jelent a kiszámíthatóság terén, hiszen a korábbi szabályozás alapján csak a hatóság gyakorlatából lehetett körvonalazni a közérdek sérelmének fogalmát.

Külföldieknek – továbbra is – az Európai Unió tagállamában, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban (Izland, Liechtenstein, Norvégia) részes államban, valamint nemzetközi szerződés alapján velük egy tekintet alá eső államban állampolgárának nem minősülő természetes személyek, illetve ilyen államban székhellyel nem rendelkező jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek minősülnek, akiknek továbbra is hosszú heteket kell várnia az illetékes hatóság engedélyére. Az ingatlanszerzés – fenntartva a korábbi szabályozást – a közérdek vagy önkormányzati érdek sérelme esetén tagadható meg.

Készséggel állunk Ügyfeleink rendelkezésére az engedély beszerzésével, valamint az ingatlan adásvételével kapcsolatos eljárások során is.

Ha Önt most érdekli az ingatlanokkal kapcsolatos összes anyagunk, akkor látogassa meg ingatlanjoggal kapcsolatos oldalunkat!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!