2020. június 16.
Szerző: Ügyvédi Iroda
A járványhelyzet következtében sok cég szembesül a forgalom jelentős visszaesésével, így akár nagyobb létszámban is kénytelen megválni alkalmazottaitól. Egy nagyobb volumenű leépítés könnyen minősülhet ún. csoportos létszámcsökkentésnek, melyre a munkajogi szabályok speciális eljárásrendet tesznek kötelezővé. De mit is jelent pontosan a csoportos létszámcsökkentés és milyen feltételek esetén valósul meg ez a kategória?

Létszám, időszak és indok: három együttes feltétel

Csak akkor beszélhetünk csoportos létszámcsökkentésről, ha az elbocsátással érintett munkavállalók száma elér egy bizonyos szintet, továbbá ha a leépítésre egy meghatározott időszakon belül kerül sor és a felmondásokat a munkáltató működésével összefüggő ok indokolja.

A létszámot illetően a Munka Törvénykönyve sávos meghatározást alkalmaz, melyben a teljes munkavállalói állományhoz viszonyítottan kell az elbocsátással érintett munkavállalók számát vizsgálni. Amennyiben a létszámcsökkentést megelőző félév átlagos statisztikai létszámát tekintve a cégnél több mind 20, de kevesebb mint 100 fő dolgozik és közülük legalább 10 munkavállalót érint az elbocsátás, úgy az érintettek száma tekintetében teljesül a csoportos létszámcsökkentés feltétele. 100 és 300 fő közötti állomány esetén a 10%, míg 300 fő fölött 30 munkavállaló leépítése ugyanúgy csoportos létszámcsökkentésnek minősül.

További feltétel a leépítések időbeli ütemezése. A csoportos létszámcsökkentéshez ugyanis az is kell, hogy a fentiek szerinti létszámú munkavállaló elbocsátására 30 napos időszakon belül kerüljön sor.

A harmadik a munkaviszony megszüntetésének indoka, amely – ahogy fent már utaltunk rá – csoportos létszámcsökkentés esetén csak a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

Kijátszhatók-e a szabályok közös megegyezéssel?

A fentiek ismeretében kézenfekvőnek tűnhet, hogy a munkáltató úgy próbálja megkerülni a csoportos létszámcsökkentés feltételeit, hogy felmondás helyett a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére irányuló megállapodást köt a munkavállalókkal. Az irányadó szabályok alapján azonban amennyiben a közös megegyezést a munkáltató kezdeményezi, úgy azt is a csoportos létszámcsökkentés körébe kell számolni.

Az indokolás nélküli felmondás is számít

Ugyanúgy a munkáltató működésével összefüggő okra alapított megszüntetésnek kell tekinteni azt az esetet is, ha a felmondást a munkáltatónak a törvény alapján nem kell indokolnia (pl. nyugdíjas vagy a vezető állású munkavállaló esetén). Itt azonban van helye ellenbizonyításnak, melyet a munkáltató például úgy tehet meg, hogy bár kötelezettsége nincs rá, mégis megindokolja a felmondást, valamely, a működésétől eltérő okkal. Az indokolásnak azokban ekkor is meg kell felelnie az irányadó követelményeknek, így többek között valós indoknak kell lennie.

Összefoglalásként felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben a leépítés a fentiek szerint csoportos létszámcsökkentésnek minősül, úgy a munkáltató speciális eljárásrend betartására köteles. Amennyiben akár a csoportos létszámcsökkentés lépéseivel, akár egyéb munkajogi témájú kérdéssel kapcsolatban segítségére lehetünk, forduljon bizalommal szakértő csapatunkhoz!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!