2020. június 16.
Szerző: Ügyvédi Iroda
A járványhelyzet következtében sok cég szembesül a forgalom jelentős visszaesésével, így akár nagyobb létszámban is kénytelen megválni alkalmazottaitól. Egy nagyobb volumenű leépítés könnyen minősülhet ún. csoportos létszámcsökkentésnek, melyre a munkajogi szabályok speciális eljárásrendet tesznek kötelezővé. De mit is jelent pontosan a csoportos létszámcsökkentés és milyen feltételek esetén valósul meg ez a kategória?

Létszám, időszak és indok: három együttes feltétel

Csak akkor beszélhetünk csoportos létszámcsökkentésről, ha az elbocsátással érintett munkavállalók száma elér egy bizonyos szintet, továbbá ha a leépítésre egy meghatározott időszakon belül kerül sor és a felmondásokat a munkáltató működésével összefüggő ok indokolja.

A létszámot illetően a Munka Törvénykönyve sávos meghatározást alkalmaz, melyben a teljes munkavállalói állományhoz viszonyítottan kell az elbocsátással érintett munkavállalók számát vizsgálni. Amennyiben a létszámcsökkentést megelőző félév átlagos statisztikai létszámát tekintve a cégnél több mind 20, de kevesebb mint 100 fő dolgozik és közülük legalább 10 munkavállalót érint az elbocsátás, úgy az érintettek száma tekintetében teljesül a csoportos létszámcsökkentés feltétele. 100 és 300 fő közötti állomány esetén a 10%, míg 300 fő fölött 30 munkavállaló leépítése ugyanúgy csoportos létszámcsökkentésnek minősül.

További feltétel a leépítések időbeli ütemezése. A csoportos létszámcsökkentéshez ugyanis az is kell, hogy a fentiek szerinti létszámú munkavállaló elbocsátására 30 napos időszakon belül kerüljön sor.

A harmadik a munkaviszony megszüntetésének indoka, amely – ahogy fent már utaltunk rá – csoportos létszámcsökkentés esetén csak a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

Kijátszhatók-e a szabályok közös megegyezéssel?

A fentiek ismeretében kézenfekvőnek tűnhet, hogy a munkáltató úgy próbálja megkerülni a csoportos létszámcsökkentés feltételeit, hogy felmondás helyett a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére irányuló megállapodást köt a munkavállalókkal. Az irányadó szabályok alapján azonban amennyiben a közös megegyezést a munkáltató kezdeményezi, úgy azt is a csoportos létszámcsökkentés körébe kell számolni.

Az indokolás nélküli felmondás is számít

Ugyanúgy a munkáltató működésével összefüggő okra alapított megszüntetésnek kell tekinteni azt az esetet is, ha a felmondást a munkáltatónak a törvény alapján nem kell indokolnia (pl. nyugdíjas vagy a vezető állású munkavállaló esetén). Itt azonban van helye ellenbizonyításnak, melyet a munkáltató például úgy tehet meg, hogy bár kötelezettsége nincs rá, mégis megindokolja a felmondást, valamely, a működésétől eltérő okkal. Az indokolásnak azokban ekkor is meg kell felelnie az irányadó követelményeknek, így többek között valós indoknak kell lennie.

Összefoglalásként felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben a leépítés a fentiek szerint csoportos létszámcsökkentésnek minősül, úgy a munkáltató speciális eljárásrend betartására köteles. Amennyiben akár a csoportos létszámcsökkentés lépéseivel, akár egyéb munkajogi témájú kérdéssel kapcsolatban segítségére lehetünk, forduljon bizalommal szakértő csapatunkhoz!

csoportos létszámcsökkentés Mikor minősül csoportos létszámcsökkentésnek egy nagyobb leépítés? madarassy ugyvedi iroda logo cikk

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!