2020. május 25.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Sokat utazik, a személyes találkozások nehezen kivitelezhetőek? A szerződéskötés – így az ingatlan adásvételi szerződések – időpontjai nehezen egyeztethetőek? Esetleg a kijárási korlátozások vagy a járványok miatt kerülnie kell a személyes kontaktust, azonban mégsem akar lemaradni egy jónak ígérkező ingatlanról? Az ingatlan adásvétel videóhívás útján távollevők között, személyes jelenlét nélkül is megköthető!

Ügyvédi pályafutásunk alatt többször felmerült ügyfeleink részéről az igény, hogy ingatlan adásvételi szerződés megkötésére az okiratot ellenjegyző ügyvéddel történő személyes találkozás nélkül kerüljön sor. A koronavírus járvány nyomán elrendelt kijárási korlátozások okán azonban akár gyakorivá is válhat az igény, hogy az ingatlan adásvételi és más, ügyvédi ellenjegyzést igénylő szerződés távollévők közötti megkötésére kerüljön sor, hiszen a gazdasági élet teljes mértékben nem áll le, a szükséglet a szerződések megkötésre – értelemszerűen – nem szűnik meg. A személyes találkozók nélküli szerződéskötés pedig nem új keletű elvárás, valamint arra is lehet számítani, hogy a kijárási korlátozásokat eredményező járványhelyzet megismétlődhet. 

A rendelkezésre álló technikai eszközök és számítógépes programok, tabletre, vagy okostelefonra optimalizált applikációk régóta rendelkezésünkre állnak, melyek alkalmazásával a kép- és hangátvitel egyidőben lehetséges, a videóhívásról felvétel készíthető. A technika szédületes sebességgel történő változását a jogszabályi környezet közismerten késve követi, de ingatlan adásvétel videóhívás útján is megköthető, a jogszabályok – szerencsére – erre már évek óta lehetőséget biztosítanak. Így pár éves tapasztalattal mind az ügyvédek, mind a földhivatalok rendelkeznek. 

A jelenleg hatályos jogszabályok ugyanis arra is lehetőséget adnak, hogy az adásvételi szerződés felek általi aláírására eltérő időpontban és eltérő helyen kerüljön sor, akár úgy, hogy az okiratot ellenjegyző ügyvéddel nem is kerül sor a személyes találkozásra. 

Okoz jogbizonytalanságot?

Joggal merül fel a kérdés, hogy a személyes találkozó hiánya nem teremt-e jogbizonytalanságot, nem lesz-e táptalaja az ügyeskedésnek, esetleges a szerződésben szereplő másik fél „átverésének”. E körben egyértelműen válasz adható. A jogszabályi és az ügyvédi kamarai előírások együttesen kellően szabályozzák az ingatlan adásvétel videóhívással történő lebonyolítását ahhoz, hogy az esetleges visszaélések elkerülhetőek legyenek.

Videóhívás útján történő szerződéskötés valójában kis mértékben különbözik a személyes találkozóval történő szerződéskötéstől. Gyakorlatban a szerződés aláírás mozzanata helyeződik át térben a megbízó otthonába, illetve a felek általi aláírás és az ellenjegyzés válik el időben egymástól. 

Hogyan működik?

Elsősorban le kell szögezni, hogy adásvételi szerződés távollévők közötti megkötésére kizárólag a technikai feltételeket biztosító informatikai eszközök birtokában kerülhet sor. Tehát mindegyik aláíró félnek és az okiratot ellenjegyző ügyvédnek is rendelkeznie kell videóhívás lebonyolítására alkalmas eszközzel.

Személyes találkozó során megkötött adásvételi szerződésekhez képest, a szerződés tartalmának kialakítására kizárólag távoli elérést biztosító eszközökön folytatott kommunikáció során kerül sor. Majd az így kialakított végleges tartalmú szerződés papír alapú, fizikai változatát a feleknek el kell látniuk aláírásukkal. Ez a folyamat egyik legnehezebben kivitelezhető része, amelyből következik, hogy – ha a szerződést megkötő felek nem kívánnak, vagy nem tudnak személyesen találkozni – meg kell várni, hogy az egyik fél által már aláírt okirat a másik félhez, majd pedig az ellenjegyző ügyvédhez megérkezzen.

Az okirat ügyvédhez történő megérkezését követően kerülhet sor – jogi szakszóval élve – az ügyfél távazonosítására és az ügyvéd előtti „távelőttemezésre”. Ennek a menete, hogy az aláíró fél szerződéses nyilatkozatait rögzített videóhívás útján megismétli az ellenjegyző ügyvéd előtt és így az elmentett felvétel mintegy tanúsítja, hogy az a személy írta alá az okiratot, akinek az aláírása található rajta.

Egyszerűen hangzik ugyan, de a rigorózusan kidolgozott eljárási szabályok mindenképp tapasztalattal rendelkező ügyvéd közreműködését igénylik. Amennyiben Önnek adásvételi szerződés távollévők közötti megkötésére van szüksége, forduljon bizalommal munkatársainkhoz, mind az okirat szerkesztésben, mind a szerződés megkötése során állunk rendelkezésére!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!