2015. március 02.
Szerző: Ügyvédi Iroda

jogellenes munkáltatói felmondas

Önt esetleg jogellenesen rúgták ki? Nem tudja, hogy mit tehet, illetve mi járhat Önnek? Akkor olvassa el a cikkünket.

Ügyvédi munkánk során sűrűn tapasztaljuk, hogy a munkaviszony munkáltató általi felmondása nem szabályosan történik, hiszen sok munkáltató nincs is tisztában azzal, hogy hogyan kell szabályosan felmondani. Jelen cikkünkben bemutatjuk egyrészt, hogy milyen követelmények betartása esetén jogszerű egy felmondás, és elemezzük, hogy ha mégis jogellenesen mondanak fel egy dolgozónak, akkor milyen lehetőségei vannak.

Mikor és miért mondhat fel a munkáltató?

A munkáltató és a munkavállaló általi felmondás közötti legnagyobb különbség talán az, hogy amíg egy dolgozó bármilyen okból felmondhat, és felmondását nem köteles megindokolni, addig – a próbaidőt leszámítva – a munkáltató csak bizonyos, a törvényben meghatározott okok esetén mondhat fel, és főszabály szerint a felmondást írásban indokolnia is kell. A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok – tipikusan egy átszervezés – lehet. A munkavállalót azonban több ponton is védi a jogszabály, így például védett (idős) korban vagy várandósság alatt főszabály szerint nem lehet felmondani.

Mikor jogellenes a felmondás?

A kérdésre első ránézésre könnyű választ adni: egy munkáltatói felmondás mindig jogellenes, ha nem felel meg a fenti követelményeknek. Tipikus eset, hogy a munkáltató nem foglalja írásba a felmondást vagy azt nem indokolja meg, de az is megalapozza a jogellenességet, ha a megadott indok nem valós. Praxisunkban olyan eset is előfordult már, hogy a munkáltató ugyan minden „kilépő” papírt átadott a munkavállalónak, de magát a felmondást nem. Nyilván ez is jogellenes.

Mi jár a dolgozónak jogellenes felmondás esetén?

Ha a munkáltató jogellenesen mond fel, akkor a munkavállaló bírósághoz fordulhat. Korábban elsődlegesen a munkaviszonyt állította helyre a bíróság az ítélet meghozataláig és így elmaradt bért fizetett, de az új törvény ezen változtatott. Most már a bíróságok első sorban a dolgozónak okozott, bizonyítható kár megfizetésére kötelezik a munkáltatót, emellett pedig maximum 12 havi távolléti díjnak megfelelő elmaradt jövedelmet lehet kérni. Ezen kívül a munkavállaló kérheti a végkielégítését is, amennyiben jár neki, valamint személyiségi jogainak megsértése esetén sérelemdíjra is igényt tarthat. Egészen speciális esetekben még mindig lehetőség van azonban a munkaviszony helyreállításának kérésére is.

Ahogy Önök is látják, a munkaviszony jogellenes megszüntetése esetén számtalan lehetősége van a dolgozónak, így ha Önt is érinti ilyen ügy, akkor forduljon hozzánk bizalommal, segítünk megoldani a problémáját.

Keresse a jogellenes felmondással kapcsolatban szakértőnket: dr. Madarassy Tamás ügyvédet

Ha Önt most érdekli a munkajoggal kapcsolatos összes anyagunk, akkor látogassa meg munkajoggal kapcsolatos oldalunkat!

 

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!