2017. április 04.
Szerző: Ügyvédi Iroda

 

Az Országgyűlés elfogadta azt a törvényjavaslatot, amellyel ingyen alapíthatunk 2017. március 01-től egyszerűsített eljárással céget, azaz nem kell illetéket és közzétételi költséget fizetnünk az Állam felé egyes cégformáknál. Régóta gondolkodik cégalapításon? Mindig meglepetést okoztak a plusz alapítási költségek? Mit is jelent ez?

 

Az új törvénymódosítással a cégalapítás egyszerűsített eljárás esetén illetékmentes lesz, ez alól kivételek a zártkörűen működő részvénytársaságok alapítása, ott megmaradt a szerződésminta alkalmazásával alapítás illetéke, mely 50.000,- Ft.

 

Egyszerűsített eljárással olyan cégek alapításának bejegyzése kérhető, amelyeket szerződésminta alkalmazásával készítette el az ügyvéd, így ezek a cégek általában nem tartalmaznak a tulajdonosi struktúrához vagy döntéshozatal módjához kapcsolódó, az általánostól eltérő speciális rendelkezéseket.

 

Így tehát mostantól nem kell illetéket fizetnünk a korlátolt felelősségű társaság, közkereseti társaság, betéti társaság, szociális szövetkezet és egyéni cég szerződésminta használatával való alapításakor. Ez a mentesség egy cégalapítás során jelentős anyagi könnyebbséget jelenthet, mivel adott esetben az illeték összege társaságformától függően 25.000,- Ft és 50.000,- Ft között mozoghatott.

 

Vegyünk például egy korlátolt felelősségű társaság cégalapítását, ahol a 3.000.000,- Ft törzstőke rendelkezésre bocsátása mellett, az Állam felé kötelezően befizetendő illetékre még 50.000,- Ft összeget be kellett fizetnünk és még nem számoltunk az ezen felüli ügyvédi költségekkel. 2017. március 01-től már az illeték miatt nem kell aggódnunk, a törzstőke befizetése kapcsán pedig érdemes kikérdeznünk ügyvédünket, hogy milyen törvényi lehetőségeink vannak a rendelkezésre bocsátásra. Korábban már írtunk arról, hogy tőkeemelés során milyen lehetőségei vannak a cégtulajdonosoknak, azonban alapításnál is hasonló lehetőségekből válogathatunk.

 

Kell illetéket fizetni, ha például egy nonprofit társaságot szeretnénk alapítani? Vagy bonyolultabb cégstruktúrát kívánunk kialakítani, ami eltér az általánostól? Ezekben az esetekben igen. Amennyiben a cégalapítás nem szerződésminta alkalmazásával készül, úgy továbbra is az eddig érvényben lévő illetékösszegeket kell megfizetnünk társaságformától függően.

 

Mi történt a közzétételi költségtérítéssel?

 

A szerződésmintával alapított cégek bejegyzésénél a korábbi szabályok alapján sem kellett közzétételi díjat fizetni. Ezt a március 01-i változások kiterjesztik a korlátolt felelősségű társaságok, közkereseti társaságok, betéti társaságok és egyéni cégek nem szerződésmintával készült alapítására is, így mentesülnek az 5.000,- Ft-os költség megfizetése alól.

 

Összegezve nézzük, hogy március 01-től hogyan alakulnak a cégalapítás plusz költségei:

 

Szerződésmintával alapított cégek esetén:

  • korlátolt felelősségű társaság, közkereseti társaság, betéti társaság, szociális szövetkezet és egyéni cég illetéke: 0,- Ft, közzétételi költségtérítés: 0,- Ft;
  • zártkörűen működő részvénytársaság illetéke: 50.000,- Ft, közzétételi költségtérítés: 0,- Ft.

 

Nem szerződésmintával készült cégalapítás esetén:

  • korlátolt felelősségű társaság illetéke: 100.000,- Ft, közzétételi költségtérítés: 0,- Ft;
  • betéti társaság, közkereseti társaság illetéke: 50.000,- Ft, közzétételi költségtérítés: 0,- Ft;
  • egyéni cég illetéke: 30.000,- Ft, közzétételi költségtérítés: 0,- Ft;
  • zártkörűen működő részvénytársaság illetéke: 100.000,- Ft, közzétételi költségtérítés: 5.000,- Ft.

 

A márciusi változásokkal még kevesebb költséggel jár a cégalapítás. Amennyiben Ön is gondolkozik cégalapításon, úgy Irodánk tapasztalt kollégái szívesen állnak rendelkezésére, bármilyen kérdéssel forduljon hozzánk bátran.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!