2014. december 08.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Jártak már úgy, hogy egy tartozásukat próbálták behajtani, de az adósnak hirtelen eltűnt a vagyona, vagy attól tartanak, hogy az adós eltünteti a vagyonát? Illetve épp ellenkezőleg: Önökön próbálnak egy tartozást behajtani, és ezt szeretnék elkerülni? Ha igen, akkor olvassák el az alábbi cikkünket, ahol bemutatjuk a fedezetelvonásnak és a fedezetelvonó szerződéseknek a lényeges elemeit, és felhívjuk a figyelmüket arra, hogy mire vigyázzanak.

A fedezetelvonó szerződés tipikus esete

A fedezetelvonó szerződéssel általában egy adósságokkal küszködő személy adja vagy ajándékozza el, illetve terheli meg a vagyonába tartozó dolgot, például ingatlant vagy nagyobb értékű ingóságot. Az ilyen szerződések egyik legfontosabb eleme, hogy azok háromszereplős jogviszonyok. Az egyik szereplő a hitelező, akinek követelése van az adóssal szemben, az adós viszont kötött egy olyan szerződést egy harmadik személlyel, amelynek a célja a fedezet elvonása.

Minden hitelező célja, hogy a követelését behajtsa. Mivel az adós a fedezetelvonó szerződés után vagyontalan lett, ezért a hitelező az adós által kötött szerződést bíróságon megtámadhatja, mivel ez a szerződés vonta el a követelése fedezetét. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, mivel a jogszabályok igen szigorú szabályokat követelnek meg.

Így a támadott szerződés csak akkor minősül fedezetelvonónak, ha megkötése időpontjában a hitelezőnek az adóssal szemben érvényes követelése áll fenn, mivel az adós e követelésnek a fedezetét akarja a szerződéssel elvonni. További feltétel, hogy az adósnak nem lehet más olyan vagyona, amellyel a tartozást fedezni lehetne. Ha ugyanis van ilyen vagyon, akkor a hitelező sikeresen folytathatja a végrehajtást az adós meglévő vagyontárgyaira is.

Nyilvánvaló, hogy a fedezetelvonó ügylet harmadik felének, tehát a vevőnek is vannak érdekei. Számára a fedezetelvonó szerződés csak akkor jelenthet problémát, ha a szerződés megkötésének időpontjában rosszhiszemű volt, vagy ha a szerződésből ingyenes előnye származott. A rosszhiszeműség azt jelenti ebben az értelemben, hogy a vevő a szerződés megkötésekor tudott arról, hogy a megkötött ügylet célja az adós részéről egy követelés fedezetének elvonása

A fedezetelvonó szerződésekkel kapcsolatos igények érvényesítése is speciális: a hitelező, aki követelésének fedezetét elvonták, a rosszhiszemű vagy ingyenes előnyhöz jutott vevővel szemben léphet fel, a vevő pedig köteles tűri a hitelező igénye kielégítését. A vevő más vagyonával nem felel, csak a fedezetelvonó módon szerzett vagyonnal.

Ebben a témában számtalan kérdés merülhet még fel: Mi történik, ha a vevő az adott vagyontárgyat már továbbadta, vagy ha az elveszett? Mi a helyzet abban az esetben, ha a vevő jóhiszemű volt a vásárlásnál? És mit mond a joggyakorlat?
Ha Ön is fedezet-elvonásos vagy ahhoz hasonló ügybe keveredik, mindenképpen keresse fel szakértő csapatunkat.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!